Cijena srebra

Posted by markomaksimovic in Kako zaraditi
Share

Srebro i cijena srebra sve više zaokupljuju našu pažnju uslijed svjetske ekonomske krize, kao i špakulacija na temu prevazilaženja poteškoća kao posljedica krize. To je najvećim dijelom zbog činjenice da srebro pripada grupi ne tako skupih plemenitih metala, a samim tim se više traži u kriznim vremenima. Shodno tome, sve više pažnje se usmjerava i ka tržišnim aspektima srebra kao plemenitih metala. Inače, cijena srebra igra veoma važnu ulogu na financijskom tržištu jer je evidentna ogromna primjena srebra u industriji, pravljenju nakita, kovanog novca, fotografije i sl..

cijena srebraSrebro se dobiva kao nusproizvod prilikom proizvodnje olova i bakra. Poznato je od davnih vremena i smatra se da datira od oko 3.000 prije Krista. Ime je dobilo po latinskoj riječi agretum što znači bijel ili sjajan pa je otuda simbol srebra kao kemijskog elementa Ag. Inače, srebro se opisuje kao bijeli metal visokog sjaja koji je rastezljiv i kovak. Poznato je da je srebro najbolji vodič topline i električne struje među svim metalima. Srebro je topljiv metal samo u oksidirajućim kiselinama, na zraku ne oksidira samo vremenom može potamnjeti uslijed reakcije tragova sumporvodonika iz zraka u vidu nastajanja crnog sulfida. Srebro se u prirodi može naći u elementarnom obliku ili u obliku agrenita. U velikoj mjeri se koristi za posrebrivanje predmeta od manje plemenitih metala u izradi ogledala i fotografskih filmova. U izradi nakita srebro se koristi iu slitinama sa zlatom i bakrom. Inače, na tržištu se najviše srebra nudi iz rudarske proizvodnje, u postocima od oko 76 posto. Srebro se najviše koristi kao metal u industriji sa oko 50 posto od njegove ukupne upotrebe, dok se za izradu nakita koristi oko 18 posto, a za izradu fotografija oko 12 posto.

Kada je cijena srebra u pitanju važno je znati koji su najveći proizvođači srebra u svijetu, prema čemu se promatra i svjetska ponuda i potražnja srebra na tržištu. Največi proizvođač sreb u svijetu je svakako Peru, zatim slijede Meksiko, Kina, Australija, Čile, Poljska, Rusija, Amerika i Kanada. Prouzvodnje srebra u Peruu se kreće na godišnjoj razini preko 100 milijun unci. Možda je zgodno ovdje spomenuti da istražene rezerve našeg rudarsko topioničarkog basena Bor iznose preko 2.500.000 kilograma srebra. Inače, cijena srebra prema burzovnim analizama u proteklih dvadesetak godina bilježi veći skok. U tom razdoblju je zabilježena najniža cijena srebra 2001. godine i iznosila je 140 USD po kilogramu, da bi 2008. godine cijena srebra bila 480 USD po kilogramu s tendencijom daljnjeg rasta. Današnje stanje na svjetskim burzama pokazuje također izuzetno visoke cijene plemenitih metala, a Svjetska banka prognozira da će 2020. godine cijena srebra biti oko 300 USD po kilogramu ovog plemenitog metala. U svakom slučaju, burzovne analize i prognoze vodećih financijskih institucija u svijetu pokazuju veliko zanimanje investitora za ulaganje u plemenite metale, a prema mnogima zlato i srebro se često nazivaju i “sigurnim valutama” u terminologiji koja opisuje aktualna krizna događanja.

Glavni svjetski trgovinski centri za trgovinu plemenitim metalima su London, New York i Zurich. Zlatom i srebrom se trguje vanberzansko (OTC-over the counter), a likvidnost na tržištu plemenitih metala u najčešćem slučaju velika kada se preklapa vrijeme trgovanja u Evropi i Njujorku. Cijena srebra i cijena zlata mogu imati manje izraženu likvidnost po zatvaranju tržišta u Njujorku kao jednom od najznačajnijih u svijetu. Investitori ulažu u zlato i srebro iz više razloga, a jedan od najvažnijih je upravo likvidnost ovih tržišta, gdje koristeći indikatore fundamentalne i tehničke analize utvrđuju elemente za donešenje svojih odluka. Cijena srebra je izražena u vidu valutnog para sa oznakom XAG / USD što praktično predstavlja odnos u kretanju cijene srebra u odnosu na dolar kao bojnik tj.. glavnu valutu. Spekulisanje s kretanjem cijena srebra se odvija posredstvom Forex platforme koju osiguravaju brokeri, a jedan od najpopularnijih u našem regionu je Fortrade. Dobar razlog za investiranje u srebro mnogi nalaze u činjenici da plemeniti metali mogu koristiti i kao sredstvo za upravljanje rizicima i zaštita od tržišne nestabilnosti, tako da srebro u vrijeme krize dobiva na popularnosti, posebice zahvaljujući pristupačnosti koju ima cijena srebra.

Trgovina srebrom preko interneta je samo mali dio, dok je zarada preko interneta puno općenitiji i sveobuhvatniji pojam. Pogledajte!

Share

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *